Около 300 млн.лв. преки административни разходи е спестила Националната агенция за приходите (НАП) благодарение

...
Около 300 млн.лв. преки административни разходи е спестила Националната агенция за приходите (НАП) благодарение
Коментари Харесай

НАП спестила 300 млн. лв.с електронни услуги

Около 300 млн.лв. преки административни разноски е спестила Националната организация за приходите (НАП) посредством на електронна връзка. Агенцията дава над 80 онлайн услуги и обменя над 120 млн. е-документа годишно, стана ясно на конгрес за е-икономиката в София. След въвеждане на автоматизираното изпращане на е-съобщения за просрочени отговорности, от Национална агенция за приходите възнамеряват посредством безвъзмезден ПИК всеки да „ вижда “ здравното си досие. Представители на Държавна организация „ Електронно ръководство “ (ДАЕУ), Комисия за отбрана на персоналните данни (КЗЛД), Комисия за отбрана на потребителите (КЗП), Национална агенция за приходите, Столична община, Неправителствени организации и бизнеса показаха проблеми и решения в е-услугите в България.

Всяка една от над 580-те администрации в България предоставя услугите си по друг метод и това е задължение за жителите и бизнеса. „ Трябва да се утвърди нов модел - всичко да е налично по електронен път “, изискват от организацията за електронно ръководство.  Служителите им обменят документи единствено в електронен вид и не употребяват щемпел. В България „ електронната промяна “ би трябвало да е „ необратима “, само че, с цел да се случи, жителите би трябвало да оказват напън върху администрацията, да дават хрумвания, показват още от организацията и приканват всички да употребяват регистъра на ДАЕУ, с цел да подават сигнали против институции, които изискват използването на документи на хартия.

Спад при потреблението на хартия означават и в Комисията за отбрана на персоналните данни - всички съвещания на Комисията се водят „ безхартийно “. В КЗП пък годишно постъпват над 20 хиляди тъжби, като около 60% са подадени електронно. От е-услугата „ Проверка на отговорности при публични поръчки “ на Столична община към този момент се възползват и други общини в България.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР